Skip to content Skip to footer

Mieszalnik do mięsa – jaki wybrać?

Wiele miejsc zajmujących się produkcją lub przetwórstwem żywności ma w swoim posiadaniu urządzenie, jakim jest mieszalnik do mięsa. Najczęściej tego typu sprzęt można znaleźć w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych, zakładach mięsnych, a nawet w restauracjach. Osoby chcące rozpocząć działalność związaną z gastronomią powinny, zatem zastanowić się, jaki mieszalnik do mięsa wybrać.

Rodzaje mieszałek do mięsa

Na rynku znajdziemy dość szeroką ofertę tych urządzeń. Różnią się one między sobą wielkością, rodzajem zasilania oraz kilkoma detalami. Każdy mieszalnik do mięsa wykonany jest ze stali nierdzewnej. Jest to ściśle związane z higieną i bezpośrednią stycznością z produktami żywnościowymi.

Mieszalniki do mięsa mogą być elektryczne lub manualne. Te pierwsze na pewno będą bardziej potrzebne w większych zakładach gastronomicznych np. w masarniach. Natomiast mieszałki ręczne sprawdzą się w restauracjach i mniejszych kuchniach.

Mieszalnik do mięsa – na jaką pojemność się zdecydować?

Tutaj wszystko zależy od tego, jaką ilość mięsa lub innych składników będzie nasze urządzenie wyrabiać i mieszać. Jeśli w danym miejscu często i w dużych ilościach wytwarza się farsz, wkłady do kiełbas, to warto wybrać mieszalnik do mięsa o pojemności 60l, 100l, a nawet 150l. W sytuacji, gdy potrzeby są mniejsze, mieszałka również powinna być mała, czyli mieć zbiornik od 10l do maksymalnie 50l.

Zawsze przed zakupem należy przemyśleć to, jaka wielkość mieszalnika będzie optymalnym rozwiązaniem. Każdy powinien brać pod uwagę swoje własne potrzeby i plany związane z produkcją danego surowca.

Jakość wykonania i akcesoria

Wybierając mieszalnik do mięsa, warto zwrócić uwagę na jakość wykonania danego urządzenia. Taki sprzęt nie jest tani, więc powinien być wykonany z należytą starannością i z dobrej jakości materiałów.

Dobrze jest, gdy w ofercie są mieszałki z dodatkowymi elementami np. pokrywą do zbiornika. Takie akcesoria pozwalają na zachowanie odpowiedniej higieny podczas wytwarzania wyrobów z mięsa. Dzięki pokrywie składniki nie wypadają ze zbiornika i nie są narażone na różne zanieczyszczenia z zewnątrz.

Mieszalnik do mięsa znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Leave a comment

0.0/5