Skip to content Skip to footer

Musztarda – jak jest produkowana i jak wykorzystać ją kuchni?

Zastanawiasz się nad tym, jak wykorzystać musztardę w swojej kuchni? Zobacz, czym dokładnie jest ten sos, jakie są jego rodzaje, a także sprawdź przepisy z użyciem musztardy!

Skład musztardy. Jak powstaje musztarda?

Musztarda powstaje z nasion gorczycy. To jeden z najpopularniejszych zimnych sosów.

Aby ją przygotować, producent musztardy namacza nasiona gorczycy w wodzie, aby zmiękły. Następnie nasiona są mielone i łączone z solą, cukrem i octem, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Rodzaje musztardy. Jaką warto wybrać?

Wyróżnia się wiele typów tego sosu. Producent musztardy może zatem zaoferować wyroby różniące się pomiędzy sobą swoim składem, sposobem produkcji, intensywnością smaku i aromatu.

Bardzo popularna jest musztarda sarepska, która powstaje z gorczycy sarepskiej. Ma średnio ostry smak. Producenci musztardy oferują też musztardę dijon – pochodzi ona z miejscowości Dijon we Francji. Niekiedy dodaje się do niej wino. Bardzo ostra jest musztarda rosyjska. Łagodna natomiast musztarda francuska.

Można też spotkać się ze słodkimi musztardami miodowymi z dodatkiem miodu czy jabłkowymi z dodatkiem musu jabłkowego.

Pomysły na przepisy z musztardą. Jak wykorzystać ją w kuchni?

Musztarda często stosowana jest jako sos na zimno do mięs, kiełbas, wędlin. Jak jeszcze można wykorzystać ją w kuchni?

Zobacz kilka pomysłów na przepisy z musztardą:
– Grillowany ser z musztardą – posmaruj plastry sera musztardą i grilluj go lub usmaż na patelni, aż ser się roztopi. Podawaj z ulubionymi warzywami.
– Zapiekane kanapki z musztardą i szynką – kromki chleba posmaruj musztardą, ułóż plastry szynki i ulubione warzywa. Złóż kanapkę i grilluj na płycie grillowej, w opiekaczu lub na patelni, aż będzie chrupiąca.
– Kurczak z musztardą – przygotuj marynatę z mieszanki musztardy, octu balsamicznego, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zalej nią kurczaka i piecz w piekarniku lub na grillu.
– Sałatka z kurczakiem i musztardą – pokrój pierś z kurczaka w kostkę i usmaż na patelni. Dodaj do liści sałaty, pomidorów, ogórków i cebuli. Polej dressingiem z mieszanki musztardy, oliwy z oliwek, octu balsamicznego i przypraw.
– Sos musztardowy do mięsa – wymieszaj musztardę z odrobiną mleka, mąki, soli i pieprzu, aby uzyskać gładki sos. Dodaj do mięsa podczas duszenia lub pieczenia, aby nadać mu lekko pikantny smak.

Leave a comment

0.0/5